Top  

VÄRLDSKRIGENS TID

Sommaren 1941 deserterade den tyske soldaten Willi Jutzi. Tillsammans med sin norska flickvän Ragna Fevik begav han sig till Sverige. Efter en tid hittas Jutzi död och många frågetecken uppstod. Vill du veta mer? Klicka här.

 

KARLSTAD GENOM TIDERNA

Karlstad I förändring - en tidsresa beskriver kvarteret Merkurius historia. Här kan du göra en resa i tiden på var och en av de tolv tomterna i kvarteret. Du besöker olika "tidsstationer" där det bl a finns fotografier och dokument som berättar om platsens historia. Öppna exempel i nytt fönster genom att klicka här...

 

ATT ANVÄNDA HISTORISKA KÄLLOR

Klicka här...

 

Välkommen till historiens skattkammare! Kliv in i arkiven och tillbaka i tiden och upptäck den värmländska historien. Det värmländska arkivmaterialet har förgreningar över hela världen och berör allt från medeltid på 1300-talet till världskrigens tid på 1900-talet. Här finns allt från fotografier, kartor och filmer till brev, dagböcker och intervjuer som berättar om livet för länge sedan. Här kan du ta del av hela Värmlands historia liksom en del av världshistorien. Det är här du finner pusselbitarna om både din släkt och din hembygd. Våra målgrupper är hela grundskolan och gymnasieskolan.

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player

Här är några exempel på vår verksamhet:

- tar emot klasser på Arkivcentrum i Karlstad.
- håller lektioner och ger konkret handledning.
- ger tips om teman och lämpliga dokument.
- ger eleverna upplevelser i kulturmiljöer.
- gör stadsvandringar i Karlstad.
- har kursverksamhet för lärare.

Kontaktperson på Värmlandsarkiv:
Arkivpedagog Olle Nilsson 054-701 11 65

E-post: varmlandsarkiv@regionvarmland.se

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player

 

 

 


FÄNGELSELIV

Ett människoöde i Karlstad för 150 år sedan. I skolans historieböcker kan vi ofta läsa om människor som gjort sig kända under sin livstid. Men vad vet vi om vanligt folk? Klicka här för att möta Carl Kindberg - ett människoöde i arkivhandlingarna.

 

SAMHÄLLE, INDUSTRI OCH FÖRÄNDRING

Järnhanteringen i Sverige har genom historien spelat en viktig roll för vårt lands tekniska, sociala och kulturella utveckling. Produktionen och exporten av järn bidrog starkt till att göra Sverige till ett välfärdsland i modern tid. I Nycklar Till Brukssamhället får du lära dig mycket om den industriella utvecklingen i Värmland genom att studera Borgviks bruk. Välkommen till en resa i tid och rum genom att klicka här!

 

VILL DU SLÄKTFORSKA?

Klicka här...

 
eXTReMe Tracker